Dragende zeugen

Stalinrichting voor uw zeugen

De belangrijke eigenschappen waaraan een stal voor zeugen moet voldoen, zijn veiligheid, comfort en bedieningsgemak. Van Osch combineert het beste uit die drie aandachtsgebieden in optimale stalinrichting.

We onderscheiden op het gebied van stalinrichting voor zeugen drie verschillende soorten boxen:

  1. Dekstalboxen (dekboxen)

  2. Berenhokken

  3. Boxen voor groepshuisvesting

Dekstalboxen (dekboxen)

Uw varkens verblijven waarschijnlijk slechts enkele dagen in de dekstalbox. Toch moet de box voldoen aan diverse kwaliteitseisen. Zo is bijvoorbeeld de bereikbaarheid van de zeug belangrijk. Op het gebied van toegankelijkheid van dekstalboxen voeren we drie veel voorkomende systemen (poorten):

Texasboxen

Boxen met twee gescheiden ingangspoorten (‘saloonpoortjes’) aan de achterzijde van de box. Eén deur houdt de zeug op haar plek en via de andere verschaft u zich eenvoudig toegang tot de box. U bedient de ingangspoorten met één hand. We maken iedere Texasbox op maat, afgestemd op uw wensen.

Box met opklap-/draaipoorten

Deze box met ingangspoorten aan de achterzijde is een bedrijfseconomisch aantrekkelijke variant van de dekboxen. Belangrijkste eigenschappen: een relatief lage kostprijs, gebruiksgemak (onder andere dankzij de inseminatieopening).

Box met bedieningspoort aan de voorzijde

Via deze eenvoudig te bedienen toegangspoorten plaatst u de beer voor de zeug. Inseminatie verloopt snel en doeltreffend. Zo zijn de poortjes zodanig ontworpen, dat ze altijd weer dichtvallen in de nulstand. Indien nodig, kunt u de poortjes handmatig ont- en vergrendelen. Onderscheidende waarde: het systeem laat zich eenvoudig bedienen. Na enkele ervaringen is de beer in staat om de poorten zelf te openen (mits u de poorten ontgrendelt).

Berenhokken

U huisvest uw beren in maatwerk berenhokken. De ijzeren kokers en andere onderdelen zijn in alle formaten en afmetingen te verkrijgen. Flexibiliteit en bedieningsgemak zijn de belangrijkste eigenschappen van deze hokken voor beren.

Groepshuisvesting

Wanneer u uw zeug na het insemineren in de groep wilt plaatsen, zijn efficiëntie en gebruiksgemak gewenst. Onze toegangssystemen stellen u in staat de zeugen per individuele box of met meerdere boxen tegelijk los te laten.

We produceren onze groepshokken in alle mogelijke maten. We kunnen ze uitrusten met verschillende voedersystemen (zoals droogvoerbakken en trogvoedering). Ook is de keuze voor dichte wanden of volspijlen geheel aan u (uiteraard adviseren we u daarbij op maat). Roostervloeren produceren we in staal, gietijzer of beton.

We leveren de hokken voor groepshuisvesting als maatwerk pakket. Als u dat wenst, nemen we ook de eindmontage voor onze rekening (turn-key).

We onderscheiden twee systemen voor groepshuisvesting:

WECO-boxen

WECO-uitloopboxen zijn voorzien van ons eigen WECO-scharniersysteem, dat al bijna 20 jaar bewezen kwaliteit levert. U herkent het aan het karakteristieke blauwe WECO-scharnier. De poort valt dankzij het scharnier altijd terug in de nulstand, zodat in- en uitlopen efficiënt en probleemloos verloopt. Het WECO-systeem kent drie bedieningsvarianten: mechanische, pneumatische of manuele bediening. Bij zowel de mechanische als pneumatische bediening kunt u de boxen separaat openen of gesloten houden. Heeft één varken een andere behandeling nodig? Dan laat u die box gesloten, terwijl de overige varkens hun box kunnen verlaten.

Bekijk hier de werking van de WECO-boxen..

Pig Free®

Met Pig Free® groepshuisvesting biedt u uw zeugen meer leefruimte en comfort. Tegelijk kiest u voor optimale stalbenutting en eenvoudig stalmanagement. Pig Free® stelt de zeug in staat de boxdeur naar buiten te openen (in plaats van naar binnen). De zeugen kunnen de box eenvoudig verlaten. De box is niet veel langer dan de lichaamslengte van de zeug, waardoor u meer leefruimte achter een dubbele rij boxen creëert. Dit maakt het systeem bovendien erg geschikt voor stallen met beperkte ruimte. Op een ruimte van 650 centimeter kunt u twee rijen boxen realiseren (breedte 70 cm, uitloop 250 cm).

Zeugenstal voerstations
Voor de dragende zeugenstallen groepshuisvesting met voerstations leveren wij ook de benodigde poorten en hekwerk.

Lees meer
Zeugenstal groepshokken
Steeds vaker worden zeugen in groepshokken gehuisvest. Soms in kleinere maar soms ook in grote groepen. Dit gebeurd zowel met droogvoer als bijvoer.

Lees meer
Zeugenstal groepshokken
Steeds vaker worden zeugen in groepshokken gehuisvest. Soms in kleinere maar soms ook in grote groepen. Dit gebeurd zowel met droogvoer als bijvoer.

Lees meer