Kraam zeugen

Stalinrichting voor uw kraamzeugen

Goede, professionele huisvesting van kraamzeugen en biggen is een sleutelvoorwaarde voor een succesvolle agrarische onderneming. Comfort, dierwelzijn en gebruiksgemak staan centraal in al onze oplossingen.

We onderscheiden twee soorten kraamhokken:

  1. Vaste kraamhokken

  2. Beweegbare kraamhokken

Vaste kraamhokken

Vaste kraamhokken hebben een vaste, onbeweegbare vloer. De zeug en de biggen bevinden zich in dezelfde ruimte, op dezelfde hoogte. Afhankelijk van de toepassing kiest u voor een Amerikaans of Europees model.

Amerikaans model

Dit type heeft een in hoogte verstelbare onderbuis. Afhankelijk van de grootte van de zeug stelt u die onderbuis gemakkelijk bij, naar beneden of naar boven. Ook de breedte van het kraamhok is verstelbaar. Belangrijke kenmerken van dit Amerikaanse model: veel ligcomfort en (mede daardoor) een goede bereikbaarheid van de uier.

Europees model

Het Europese model kraamhok is breder dan het Amerikaanse model. Ook bij dit type kraamhok is de breedte verstelbaar. Verder heeft dit type kraamhok verticale afwijzers, die zorgen dat de zeug niet uit het kraamhok rolt. Daardoor is de horizontale buis wat hoger gepositioneerd dan bij het Amerikaanse model.

Beweegbare kraamhokken

Beweegbare kraamhokken, ook wel balans kraamhokken genoemd, zijn uitgerust met een mechanische schakelaar. Staat de zeug op, bijvoorbeeld om te vreten, dan treedt het mechanisme in werking en wordt de vloer waarop de zeug zich bevindt, zo’n 25 centimeter gelift. Zodra de zeug weer gaat liggen, daalt de vloer tot het normale niveau. Hierdoor is de kans op doodliggers klein, is de biggenuitval minimaal en vermijdt u het risico van omzetderving maximaal. Vanzelfsprekend fabriceren we uw beweegbare kraamhokken op maat.

Bekijk hier de werking van de beweegbare kraamhokken..

Voertroggen en vloeren

Voor alle types kraamhokken leveren we voertroggen in verschillende afmetingen en diverse materialen en oplossingen voor waterleiding en droog- en brijvoer. Ook de hokvloer kunnen we in meerdere materialen leveren, zoals comfortabele, onderhoudsarme gecoate kunststofvloeren voor biggen en driekant stalen en gietijzeren vloeren voor zeugen.

Zeugenstal Egchel
In Egchel (Limburg) is in 2018 een nieuw zeugenbedrijf gebouwd. Bij de kraamhokken is gekozen voor beweegbare vloeren om het aantal doodgelegen biggen te reduceren.

Lees meer
Zeugenstal Maasbree
In Maasbree (Limburg) is in 2011 een nieuw zeugenbedrijf gebouwd. In 2015 is dit bedrijf verdubbeld. De ondernemer koos voor WECO-boxen met uitloop voor de dragende zeugen, zodat de zeugen vrij rond kunnen lopen achter de boxen.

Lees meer
Zeugenproject Vietnam
In Vietnam heeft VDL Agrotech in 2016 een compleet nieuw zeugenbedrijf gerealiseerd. De stallen zijn allen voorzien van tunnelventilatie met padcooling. Om de dieren van voldoende frisse lucht te voorzien is gebruik gemaakt van veel spijlenhekken als hokafscheiding.

Lees meer